Despre simulare și nu numai....

Pot sa vorbesc doar despre subiectul la simularea Evaluării Națională la limba și literatura română. 
Programa pentru simulare de anul acesta e copiata in cea mai mare parte după cea de anul trecut.

Fara sa observe careva, dintre miile de specialiști pe care ii are ministerul sau "specialiștii" din mediul virtual care sunt atenti la tot si toate. Asa cum spuneam intr-un articol anterior anul trecut scolar a început pe 5 septembrie iar simularea a fost la sfârșitul lui martie. Anul acesta scolar a început pe 11 septembrie iar simularea a fost pe 5 februarie. Sunt in jur de 45 de zile de predare-consolidare care lipsesc.

Observăm că procentul de promovare este mai bun la limba și literatura română fata de matematica. Asta pentru că subiectul al doilea e identic cu cel de anul trecut, cel mai ușor subiect pe care elevii l-ar fi putut avea și cam toți au știut să îl abordeze. Ce contează că suntem în 5 februarie și profesorii au alergat la propriu prin materia să ajungă la programa impusă de minister, copy-paste al celei de anul trecut!

Adică, elevii ar fi trebuit să dovedească abilitatea de a-și însuși mai multe noțiuni într-o un timp mult mai scurt! Facem experimente pe copii?!?

Alte subiecte ce intra in programa de examen (sa indice semnificația unui text liric sau a unui fragment dintr-o opera epica) i-ar fi pus pe cei mai mulți în dificultate și procentul celor cu note peste 5 ar fi fost mai mic. De ce?

Pentru că este nevoie de timp sa ii înveți pe niște copii de 14 ani sa abordeze o poezie, sa ii găsească semnificația.

De asemenea, un profesor căruia îi pasă de elevi, care ar fi conform imaginii promovate de cei care acum ii acuza că nu fac nimic la clasa, nu ar fi ajuns cu materia predata si consolidata la nivelul cerintelor din subiectele simularii (propozitia subordonata completivă directa), decât dacă ar fi avut numai olimpici in clasa și ar fi acordat fiecărui aspect predat+consolidat+evaluat nu mai mult de o ora.


Ce evaluăm aici? 

Un minister care copiază o programă de anul trecut!
Subiecte făcute în grabă, sa fie!

scoala, examen, evaluare, profesor, gimnaziu